Kolagen jest ważnym białkiem w ludzkim organizmie. Bierze udział w licznych funkcjach życiowych, natomiast jego włókna są głównym budulcem skóry, kości, stawów, ścięgien i nie tylko.

Włókna kolagenowe charakteryzują się specjalną budową sieciową, ogromną elastycznością, a także wytrzymałością na urazy mechaniczne. Pod względem pozyskiwania wyróżnia się kolagen rybi, wołowy, wieprzowy oraz syntetyczny. Kolagen ludzki i rybi mają identyczną budowę – spirale peptydowe połączone są w konformacje potrójnej helisy. Takiej budowy nie posiada jednak kolagen wołowy bądź wieprzowy. Wchłanialność kolagenu pochodzącego od trzody chlewnej jest znacznie niższa, a rezultaty kuracji są mniej widoczne. Suplementacja musi tak więc trwać dłużej. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Kolagen rybi zbudowany jest tak samo jak kolagen ludzki, spirale peptydowe tworzą superhelisę. Złożone są na niego drobne cząsteczki, jest odporny na działanie soku żołądkowego, a także świetnie wchłania się w jelitach. Źródłem kolagenu rybiego są ryby wydobywane z czystych, kontrolowanych hodowli, które nie  zostały zanieczyszczone metalami ciężkimi. Do niedawna wydawało się niemożliwym wyizolowanie kolagenu ze skórek rybich, aczkolwiek po latach badań naukowcy odnieśli w tym przypadku sukces. Hydrat kolagenu jest w chwili obecnej cenionym składnikiem dermokosmetycznym. Tym samym liofilizat tego hydratu jest zbiorem wolnych aminokwasów.

Z uwagi na dobrą przyswajalność stosowany jest w suplementacji doustnej. Ponadto kolagen rybi jest w całości hipoalergiczny, więc także mogą sięgać po niego osoby ze skłonnościami do alergii. W dalszym ciągu jednak na rynku można dostać suplementy kolagenowe posiadające kolagen wieprzowy, ponieważ jest on o wiele tańszy od rybiego, ale jednocześnie zdecydowanie mniej przyswajalny. Kolagen wieprzowy czy wołowy charakteryzuje się większą stabilnością włókien kolagenowych, będących wynikiem mocnego przyciągania w wiązaniach kowalencyjnych sieciujących. Przez to kolagen jest gęsty i wytrzymały, jednak mniej podatny na rozpuszczanie się. Kolagen rybi czy wieprzowy.

Kolagen rybi czy wieprzowy

Tego typu usieciowanie jest niekorzystnie dla wizerunku zewnętrznego skóry, która staje się mniej elastyczna i jędrna. Uzyskiwanie kolagenu ze skóry wieprzowej lub bydlęcej wymaga zastosowania agresywnej obróbki chemicznej lub enzymatycznej, która prowadzi do znacznej degradacji tego białka. Kolagen rybi jest znacznie mniej usieciowany i o wiele bardziej podatny na rozpuszczanie. Pozwala to na osiągnięcie natywnej formy kolagenu jako produktu końcowego – żelu kolagenowego.

Metoda pozyskiwania tego białka jest mało inwazyjna i lekko zachowawcza. Poza tym kolagen naturalny rybi w przeciwieństwie do kolagenu pochodzącego od kręgowców nie ma zdolności wytwarzania białek prionowych. Priony to nic innego jak potencjalnie zakaźne białka obecne u większości zwierząt wyższych. Są niegroźne aż do chwili zmiany naturalnej konformacji. Natomiast po przemianie priony infekcyjne mogą prowadzić już do rozwoju śmiertelnych chorób układu nerwowego człowieka.

PremiumCollagen5000 Najlepszy kolagen morski

naturalny kolagen morski

PremiumCollagen5000 to preparat który rekomendują internauci. Skierowany dla osób, które chcą w jak najlepszy sposób zadbać o stan swojej skóry, włosów oraz paznokci. W składzie tego suplementu znajdziesz najwyższej jakości kolagen,uzyskiwany z ryb morskich oraz witaminę C.

Naturalny kolagen rybi >> ZOBACZ